Vytvrzení rohovky při laserovém zákroku

Poradna očního lékaře

Otázka

Po konzultaci s lékařem ohledně odstranění krátkozrakosti 5,5dpt mi bylo doporučeno vytvrzení rohovky pro stabilizaci výsledku laserové operace.
Je tento zákrok pro mne užitečný nebo je to jen tahání peněz z lidí? Je mi 34let. A jaká je do budoucna pravděpodobnost že když se mi zkazí oči nebudu moc nosit třeba ani čočky? Nebo je možné že do budoucna uvidím ještě hůř než teď s brýlemi? Jsou už laserové operace očí bezpečné? Děkuji za odpovědi.

Odpověď

Dobrý den paní Renáto, takové vytvrzení rohovky je v odůvodněných případech opravdu doporučováno a
má své opodstatnění. Jedná se o případy, kdy je rohovka více protenčena a podle klasifikační stupnice by
po olaserování bylo větší riziko patologického vyklenutí rohovky (tzv. keratokonus), nebo již samotná
topografie rohovky je vykazuje jisté abnormality, které by se provedením laseru mohly zhoršit. Zda­li je toto
Váš případ, to na dálku není možné určit. Na stabilizaci samotné dioptrické vady to až takový vliv nemá.
Kdyby došlo k progresi krátkozrakosti, tak dolaserování je možné (pokud je tloušťka rohovky dostatečná),
ale je obtížnější dózování operace vzhledem k jejímu předchozímu vytvrzení. Kontaktní čočky jsou po
operacích všeobecně obtížněji aplikovatelné, ale zkušený kontaktolog s tím nemá problém. Prodělané
vytvrzení nemá na tuto skutečnost vliv. V dnešní době jsou již laserové operace všeobecně považované za
bezpečné, ale samozřejmě má svá rizika.

Zobrazit další dotazy ...

Copyright © 2004 - 2019 OFTEX, s.r.o. | Kontakt | Ochrana osobních údajů | Podmínky užití | Vytvořila reklamní a marketingová agentura PAREXPO