operace prelex - nemohu se s čočkou ztotožnit

Poradna očního lékaře

Otázka

Dobrý večer som týžden po operácii prelex na pravom oku a zajtra by som mala podstúpiť ľavé oko...lenže...od začiatku som nebola stotožnená s takým zákrokom, nakoľko som typ človeka,ktorý nevie prijať niečo cudzie do tela. Rozhodlo pri tomto moje problémové videnie a nezvyk od detstva nosiť okuliare,lebo som veľa športovala a v dospelosti zas moje povolanie anesteziologickej sestry. Okuliare mi vždy vadili,tak som ich nosila v posledných rokoch len na čítanie a tv. Teraz som týžden po operácii pravého oka a cítim sa zle. Mám halo efekty, pretrvávajú bolesti oka,ktoré sa vždy zvýraznia pri svetle,keđ napr.zažínam lampu, v obchode pri veľkom osvetlení sa mi všetko rozmazáva, po dlhšom (15min) čítaní (zvlášť na pc) mám všetko rozmazané a neustále cítim cudzie teleso v oku. Veľmi váham,či podstúpiť aj to druhé oko a preto sa chcem opýtať,či je možné ostať ibacs jedným okom operovaným a povedzme po nejakom čase,ak by som sa stotožnila s týmto stavom,ísť na dtuhé oko(uvedomujem si riziko,že sa bude musieť vyrobiť druhá šošovka,nakoľko sa môžu zmeniť dioptrie k horšiemu). Prípadne,či existuje možnosť odstránenia umelej šošovky a ako by sa to potom riešilo. Za odpoveđ đakujem.

Odpověď

Dobrý den, Vaše problémy jsou normální. Citlivost na světlo je dáno prostupem většího množství světla do oka, sítnice si na to za pár týdnů zvykne a přejde to. Problémy s rozmazáváním a cizím tělískem může být jen suché oko. Případně cizí tělísko ještě pozůstatek hojící se rány na okraji rohovky a rozmazané vidění následek rozdílu mezi očima zejména do blízka.

 Víceohniskové čočky jsou založeny na spolupráci očí, a tak se Vám daleko lépe bude s viděním vypořádávat, když budou odoperované obě oči. A protože se neobávám o odmítnutí čočky imunitním systémem, tak bych operaci druhého oka doporučil.

   Možnost odstranit víceohniskou čočku existuje. Musela by se ale nahradit čočkou monofokální a tedy budete muset používat brýle na středí vzdálenost i na blízko. Je třeba ale upozornit, že taková operace je daleko rizikovější než tato původní a hrozí více komplikací. Ale to je na osobní konzultaci.

 

Zobrazit další dotazy ...

Copyright © 2004 - 2020 OFTEX, s.r.o. | Kontakt | Ochrana osobních údajů | Podmínky užití | Vytvořila reklamní a marketingová agentura PAREXPO