implantace nitrooční čočky s komplikací ( čočka s defektem )

Poradna očního lékaře

Otázka

Vážení, před dvěma týdny jsem absolvovala implantaci bifokální čočky do tupozrakého oka, která proběhla bez komplikací. Po týdnu jsem absolvovala operaci druhého oka, která bohužel proběhla s komplikacemi. Při operaci po nasazení trifokální čočky zjistili, že má čočka výrazný defekt, že je prasklá a tudíž po rozšíření řezu provedli explantaci vadné čočky a implantovali čočku druhou. V místě rohovkového tunelu udělali jednoduchý steh. Bylo mi sděleno, že je to vina dodavatele čoček, která je zjistitelná až po nasazení pod velkým zvětšeném. Oko sice nijak výrazně nebolí ani neštípe, ale vidím stále mlhavě. Na kontrole mi sdělili že je to kvůli oteklé rohovce a že se to bude postupně zlepšovat. Za 3-4 týdny mám jít na vytažení stehu a po dvou měsících na případné dolejzrování. Já mám ale velké obavy, jestli vlivem explantace nedojde ke komplikacím a jaký bude konečný výsledek. Navíc se u m

ě jedná o vůdčí oko, když to druhé je tupozraké. Ráda bych věděla, jestli jste se už setkali s takovým případem vadné čočky a průběhem operace a jestli ano, tak jaká je prognóza po takové operaci. Nikde jsem se o takovém případu nedočetla a na klinice mi pouze sdělili, že je to ojedinělé, ale nic víc konkrétního.

Děkuji za odpověď.

 

Odpověď

Dobrý den,
    u víceohniskové (bifokální nebo trifokální čočky) jsme se s tímto  na naší klinice nesetkali a jedná se skutečně o ojedinělý případ. Ještě na jiném pracovišti jsem se s tímto setkal u jednoohniskové čočky. Ve výjimečných případech převzatých pacientů musíme explantovat čočky, které jsou málo kvalitní a jejich čirost se sníží v důsledku interakce s vnitřním prostředím oka. A právě v takových situacích postupujeme zcela stejně. Takže když takovou vadu objevili již během zákroku, tak postupovali zcela správně. Nebylo by rozumné nechat Vám v oku poškozenou čočku, nechat oko zhojit a znovu operovat s výměnou čočky za jinou. Otok rohovky je zcela adekvátní reakcí na takový výkon a opravdu se bude zrak zlepšovat. Rohovkový steh způsobuje i nepravidelné zakřivení rohovky (astigmatismus), což by se mělo zlepšit zejména po vytažení stehu. Pokud i po vytažení stehu by nebylo vidění adekvátní, což se může vlivem navozeného astigmatismu stát, tak dolaserování zbytkové vady je opět správná cesta a volil bych ji také. Pokud byla explantace provedena šetrně, tak se nemáte čeho obávat. Výhodou bylo, že umělé čočka nebyla v oku ještě zajizvená a tak bylo i riziko komplikací malé. Sice to může chvíli trvat, ale  prognóza je velmi dobrá.

 

Zobrazit další dotazy ...

Copyright © 2004 - 2020 OFTEX, s.r.o. | Kontakt | Ochrana osobních údajů | Podmínky užití | Vytvořila reklamní a marketingová agentura PAREXPO