Online poradna



Vítejte v online poradně Oční kliniky OFTEX! 

V databázi naší poradny je uloženo několik tisíc odpovědí na dotazy našich klientů a pacientů. Je možné, že zde rychle najdete odpověď i na váš aktuální dotaz nebo zdravotní problém.

Doporučujeme proto nejdříve zadat dotaz, který vás zajímá, do vyhledávače online poradny.

V případě, že na svoji otázku nenajdete v naší databázi uspokojivou odpověď, pošlete svůj dotaz elektronicky. V co nejkratší době na všechny vaše dotazy odpovíme.

 


Zjištěné dioptrie u dvouletého

Dotaz: Zjištěné dioptrie u dvouletého Dobrý den, můj dvouletý syn byl nyní na preventivní prohlídce očí a byl mu zjištěn astigmatismus. Paní doktorka nebyla moc sdílná a proto prosím o lidské (pochopitelně podané pro laika) sdělení o co se jedná a jaké jsou možnosti léčby, korekce, postupu. Ještě dodám, že syn má velký problém nosit brýle (sluneční) a okluzor úpěnlivě odmítá. hračku hezky sleduje, V primárním postavení paralelní, motilita volná všemi směry, v KT bez pohybu, v AKT bez pohybu, KS+, isokorie, FR+/+. OPL: klidný PS bpn, fu OPL v AM, Terč růžový, okrouhlý, ostře ohraničený, v úrovni, centrální exkavace, centrální odstup cév, cévy normálního průsvitu i průběhu, v CK foveolární reflex +, sítnice do perif. leží, bez lož. změn. k navození cycloplegie aplikovány kapky. AR cyklopl.: retinomax +2,5=-1,25/168//+4,25=-3,0/11 závěr: Hypermetropia I.utrq cum astigm. I. utrq pr. I. dx Amblyopia I. sin. susp. Děkuji za Vaše vyjádření. S pozdravem


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, syn má zjištěný výrazný rozdíl mezi očima a také astigmatismus. Astigmatismus lze vysvětlit následovně: V ideálním případě by rohovka (struktura kryjící část oka nad barevnou duhovkou) měla být jako půlka koule a bod se pak na sítnici zobrazí jako bod. U astigmatismu si rohovku představte jako půlku ragbyového míče. Má tedy jiné dioptrie v horizontálním a vertikálním směru. Bod se pak na sítnici zobrazí jako dvě úsečky. Důsledkem je vnímání rozmazaného obrazu se stínem do jednoho směru. Někteří pacienti to popisují až jako dvojité vidění. Syn vidí pravým okem dobře a levým má tedy vše jakoby s duchy. Protože mu obraz z levého oka kazí celkový pohled na svět, tak mozek začal toto oko potlačovat. V podstatě ho při pohledu oběma očima přestává používat. Tomuto potlačení se říká amblyopie. Jedinou šancí, jak toto zvrátit, je vyřadit lepší oko okluzorem a donutit tak mozek zase s okem začít pracovat. A aby byl mozek více stimulován, tak je třeba brýlemi zlepšit vidění horšího oka. Tedy odbourat prvotní příčinu. S viděním hraček ani jinou činností nemá problémy, protože to táhne pravé oko. U brýlí je důležité, aby ho nikde netlačily, a to zejména nad ušima a na spáncích. Sluneční brýle mu lehce zhoršuje vidění a nic mu nepřináší, jen překážejí. Možná proto je odmítá. U dioptrických brýlí děti velmi rychle pochopí, že s nimi vidí lépe a zvykne si. S okluzorem je to vždy trochu boj, protože mu v tu chvíli zhoršíte vidění. Začněte nejdříve u her. Začněte si skládat třeba kostky a v průběhu mu zalepte pravé oko. Když je zabraný do jiné činnosti, tak bude méně bojovat.    Z uvedeného je zřejmé, že nyní musíte docílit nošení brýlí a okluzoru. Jiná cesta není. Tupozrakost se dá léčit do 6 let věku, takže nemůžete spoléhat na to, že budete vadu řešit, až dostane syn rozum. Když by to nyní opravdu nešlo, tak je možné vyčkat tak do věku 3 let, kdy se utváří 3D vidění a dochází k prudkému rozvoji zrakové ostrosti. Pokud nebude řešit vadu do těch 6 let, tak už nikdy neuvidí na levé oko dobře a žádná operace ani brýle to nevyléčí. jinak kromě dioptrické vady jsou oči zcela zdravé.

Pálení očí u Bechtěrevovy choroby

Dotaz: Pálení očí u Bechtěrevovy choroby Dobry den. Chtela bych se zeptat, zda-li paleni oci muze souviset s Bechterevovou chorobou, ktera mi byla nyni stanovena. Pracuji v kancelari u PC a nosim dioptricke bryle. Domnivala jsem se, ze problem s palenim oci souvisi s praci u PC. Je vhodna mimoradna kontrola nebo staci pravidelne po dvou letech? Dekuji. Dymakova


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, u Bechtěrevova je typickou oční komplikací zánět duhovky a řasnatého tělíska. Ani jedno z toho se neprojevuje izolovaným pálením očí. Bude se jednat o syndrom suchého oka, který s Vaším celkovým onemocněním příčinně nesouvisí. Spíše bude mít původ právě i PC. Aplikujte umělé slzy 4x denně v pravidelných intervalech po dobu 14 dní (během dne), pak lehce snižujte dávkování. Pokud by pálení nepolevilo, tak navštivte oftalmologa k vyloučení zánětu spojivek.

Slzení a vidění černých teček

Dotaz: Slzení a vidění černých teček Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, vidím černé tečky v oku jak plavou,když se dívám na bílou barvu. Hodně mi slzí oči, nejvíc venku a pořád mám něco v očích, když se to usadí v koutku oka je to bílé. jsem po operaci páteře tři měsíce a před operací to bylo poprvé. potřebovala bych poradit co to může být a co mám dělat dál.Děkuji.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, podle Vašeho popisu se jedná o neškodné sklivcové zákalky. Vznikají v důsledku lokalizovaných změn sklivce spojených mimojiné i s věkem. Sklivec v určitém místě zkapalní a shluknou se fibrinová vlákna a vytvořený útvar vrhá stín na sítnici. Proto vnímáte onen plovoucí útvar. Není třeba dělat nic. Zkuste si na jejich přítomnost zvyknout a nevšímat si jich. Sklivcové zákalky se dají řešit, ale pouze invazivně (laserový zákrok nebo odstranění celého sklivce), a tak když to není nutné, tak se stav neřeší. Dodržuje pravidelný pitný režim a kdyby se jejich množství prudce zvýšilo, tak vyhledejte očního lékaře.
  Co se týče slzení, tak to nesouvií se sklivcovými zákalky. V drtivé většině případdů je příčinou syndrom suchého oka. Paradoxně opravdu suchého...jak povrch oschne, tak se oko brání tvorbou velkého množství nekvalitních slz a ty přetékají přes okraj. Na povrcchu slzného filmu totiž chybí tuk, který by tam tu vodu udržel. Řešením je pravidelná aplikace umělých slz se zvýšeným obsahem lipidů. Jsou volně prodejné v lékárnách. Začněte s kapáním 4-5 x denně během dne a po 14 dnech zkuste frekvenci aplikace snižovat. Měla byste po této době již ucílit zlepšení, ale ne vymizení obtíží. Stav je chronický a tak i jeho zlepšení je běh na delší trať.

Dítě naklání hlavu při sledování TV

Dotaz: Dítě naklání hlavu při sledování TV Dobrý den, má 2,5letá dcera sleduje televizi tím způsobem, že má hlavu pootočenou doleva a obraz sleduje jakoby koutkem oka. Již to pozorujeme delší dobu a přestože ji na to neustále upozorňujeme, řekla bych, že je to stále horší. Při sledování TV hlavičku neudrží rovně ani pár minut. Párkrát jsem si stejného způsobu pohledu všimla i venku, když něco sledovala. Jinak bych neřekla, že dcera šilhá.Neexistuje např. nějaký límec, kterým bychom dceři hlavičku při sledování TV zafixovali, aby si navykla na přímý pohled? Nebo máte nějaké jiné doporučení, jak tomuto nešvaru zabránit? Předem děkuji za odpověď,


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den ,to co popisujete, je velmi pravděpodobně kompenzační postavení hlavy. Může být vyvoláno dioptrickou vadou, specifickými poruchami koordinace očních svalů atd. V první řadě je třeba vyšetření u očního lékaře. V případě dioptrické vady se vada vykoriguje pomocí brýlí a dcera se přestane natáčet. Když budou oči v pořádku, tak budete odesláni na ortopedii. Je nutné stav řešit, aby se zabránilo trvalým změnám páteře v důsledku neustále natočené hlavy.

Kontroly u keratokonu

Dotaz: Kontroly u keratokonu Dobrý den, při vyšetření na Pentacamu mi byl zjištěn keratoconus susp., byly mi předepsány nové brýle a kontrola za rok, chci se zeptat jestli stačí kontrola jednou za rok a korekce brýlemi. Za posledních 5 let se mi zrak zhoršil pouze na jednom oku a to o 1/4 dioptrie, na levém oku mám 1,75 dioptrie a na pravém 0,5 dioptrie. Děkuji za odpověď


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, pentacam odhalí i jemné změny, které by lidské oko nezachytilo. Susp. znamená v podstatě podezření či v tomto případě náznak. A ve Vašem věku a při popsané stabilitě jsou brýle a pravidelné kontroly 1x ročně zcela adekvátní. Pokud nedojde k nějakému spouštěči, jako je úraz, laserový zákrok, porod atd, tak je nález stabilní. A při zhoršení zraku o 0,25 dioptrie za 5 let je zhoršení keratokonu vyloučeno. Keratokonus se léčí, až když je třeba, a u Vás není na něco takového nutné ani pomýšlet.

Přechodné poruchy vidění

Dotaz: Přechodné poruchy vidění Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Je mi 25 let, nenosím brýle a co si pamatuji, jsem nikdy neměla žádný problém s očima ani žádný úraz hlavy. Občas se mi stane (většinou jen) u pravého oka, že vidím jakoby takový malinký diamantík, který se postupně zvětšuje a pohybuje se mi před okem občas mě k tomu doprovází mírná bolest hlavy. Celé to trvá tak 10 minut. Co jsem se snažila vypozorovat, nemá to žádný spouštěč, stane se to, třeba když ležím a dívám se na televizi nebo třeba o při úklidu domácnosti. Pracuji sice denně s počítačem, ale stávalo se mi to i před tím, než jsem začala chodit do práce.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, právě jste až učebnicově :-) popsala oční migrénu. Jedná se o funkční ale neškodný problém, kdy se na okamžik přestane prokrvovat některé místo sítnice a to se zobrazí jako přechodný výpadek zorného pole. Rovněž bolest hlavy po této oční epizodě je normální.    Je vhodné se preventivně objednat na oční vyšetření, ale v drtivé většině je vše v pořádku. Zkuste zvýšit příjem hořčíku a nepřekyselovat organismus.

Trvalé nošení brýlí ano či ne?

Dotaz: Trvalé nošení brýlí ano či ne? Dobrý den, na 7-leté prohlídce jsme zjsitili, že je syn krátkozraky. Oční lékařka naměřila hodnoty -1,0 a -1,25 na druhém oku. pro brýle jen -0,75 a po půl roce na kontrolu. Doporučila nosit brýle jen ve škole, při koukání na TV, do divadla či kina - jinak nenosit. Při vybírání obrub nám bylo řečeno, že je to hloupost, že by měl syn nosit brýle stále.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, zde se Vám budou názory lékařů rozcházet. Za mě doporučuji trvalé nošení, kromě sportu a dalších aktivit, kde by mu spíše překážely. Důvodů je několik...snazší přivykání pro trvalé nošení, které bude do budoucna nezbytné, podle studií bylo v posledních letech prokázáno, že trvalé nošení správných brýlí zpomaluje u dětí zhoršování dioptrické vady, no a zejména se tak předchází únavě, bolestem hlavy a mhouření očí.

Nezvyk na nové brýle

Dotaz: Nezvyk na nové brýle Dobrý den, je mi 49 let a nosím brýle na dálku již od 17 let (neviděla jsem na školní tabuli). Protože jsem začala vidět rozmazaněji a také se mám neostrá písmena a čísla na počítači(také pálení očí)objednala jsem se k očnímu lékaři. Oči mě prý pálí proto, že vidím špatně na PC a namáhám zrak. Lékař mi navýšil dioptrie LO :-1,75(předtím -1,5) PO: -2,25(předtím-1,75). S těmito brýlemi vidím ostře a lépe než předtím. Na čtení vidím normálně, ale doktor mi napsal brýle na blízko (na PC): LO:-0,5 a PO: -1,0. S těmito brýlemi mám ale problém. Písmena a čísla vidím lépe než bez brýlí, ale stejně mám s viděním problém, nemohu si na ně zvyknout, stále vidím obroučky a také mě pálí oči. Lékař mě upozornil, že si na ně budu muset zvyknout. Mám už je třetí den, ale nelepší se to. Prosím o radu, zda se nemám nechat znovu vyšetřit. (Ještě udávám, že beru léky Metformin - asi 4 roky). Děkuji za nějakou radu Pěkný den


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, zvyk na nové brýle je rozhodně delší než 4 dny. Dejte tomu měsíc. Otázkou zůstává, zda jste vybrala vhodnou obroučku. Ale pokud jsou brýlová skla dostatečně široká a koukáte přes ně, tak to na funkci brýlí nemá vliv a jde jen o zvyk. Fakt, že s nimi na počítač vidíte lépe je známkou správnosti brýlí. U počítače můžete trpět na suché oči, což se právě projevuje pálením. U lidí s cukrovkou je to poměrně časté. Zkuste si v lékárně pořídit umělé slzy a při delší práci na PC kapat. Aplikovat se mohou dle potřeby.
Další vyšetření u očního lékaře nemá cenu absolvovat dříve než za 4 týdny. Do té doby probíhá adaptace a i kdyby pálení bylo způsobeno jen nekorigovanou dioptrickou vadou, tak obtíže nevymizí hned. Chce to čas. 

Cesta letadlem s plynem v oku

Dotaz: Cesta letadlem s plynem v oku Dobry den, minuly tyzden bola moja manzelka operovana na odchlipeni sitnice pricom jej ju napravili plynom. Stale sice vidi rozmazane, no v oku ma este vyse polovicu plynu. Dnes sme boli na kontrole, no doktor nechcel hovorit ziadne prognozy, ze sa uvidi po vyprchani plynu. Viem ze teraz nemozeme cestovat ale chcel by som sa spytat aka je v takomto pripade prognova? Bude mozne po vyprchani vsetkeho plynu znova cestovat lietadlom a chodit na dovolenky? Dakujem


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, cestování letadlem je zakázáno právě z důvodu přítomnosti plynu. Po jeho vstřebávání je cestování možné.  Prognózu ohledně vidění si nedovolím odhadovat, protože neznám rozsah odchlípené sítnice, jak dlouho byla odchlípená a ani pooperační nález. Bez těchto informací je to jen čiré hádání.

Znovuvytvořený šedý zákal

Dotaz: Znovuvytvořený šedý zákal Dobrý den, chtěla jsem se zeptat -jsem po operaci očí, měla jsem šedý zákal, mám čočky  a teď mám znovu šedý zákal v očích. A mám jít znovu na operaci laserem, budu znova platit  operaci a proč se mi to znovu udělalo.Je mi 49, co se s tím dá dělat?


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, tento druhotný šedý zákal vzniká v důsledku usazení bílkovin na zadní straně pouzdro, které v oku zůstalo po Vaší čočce (je v něm umístěna ta umělá čočka). Čím mladšímu jedinci je šedý zákal operován, tím je vyšší pravděpodobnost vzniku druhotného šedého zákalu. Nicméně laserový zákrok pomocí YAG laseru je hrazen ze zdravotního pojištění. Seznam pracovišť z Vašeho okolí, které tento výkon provádějí, získáte na své zdravotní pojišťovně. Případně se obraťte na nejbližší nemocnici s očním oddělením.

Dvojení obrazu

Dotaz: Dvojení obrazu Dobrý den, kamarád říkal, že pokud se dívá do dálky rovně vidí jednoduše ale pokud začne stáčet obě oči více do stran a sleduje daný předmět na dálku tak v určitém ůhlu se mu předmět sledovaný na dálku dvojí.Prý mu to dělá více když se podívá  do dálky směrem do prava a když se na dálku dívá více do leva rozdvojení přichází o něco déle.Takže abych to shrunul je normální na dálku vidět sledovaný předmět dvojitě pří pohledu více do stran když  při pohledu rovně tomu tak není?  


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, pokud se dvojí předmět, na který se v dálce přímo kouká (má zaostřeno), tak to není normální ani při bočním pohledu.  Jestli se dvojí předmět či oblast, na kterou nemá zaostřeno, tak to normální je.

Piha na okraji víčka

Dotaz: Piha na okraji víčka Dobrý den, mám pihu na levém dolním víčku přímo na lince nad řasami , je možné pihu odstranit, pravidelně chodím na prev . prohlídku tento rok bych to chtěla řešit , piha je malá nezvětšuje se , ale i tak mám strach. Děkuji za odpověď


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, ano je možné ji odstranit, a to chirurgicky. Ovšem doporučuji předem konzultaci u operatéra.  Ze zkušenosti má totiž každý jinou představu o tom, co je malinké a co rozsáhlé. Důležité je proto osobní posouzení rozsahu výkonu a eventuální vliv na víčko a na růst řas. Vliv na víčko nemusí být žádný a nebo výrazný...právě podle rozsahu. Pokud budete chtít, tak je možné se objednat k MUDr. Matuškové, která by zákrok i prováděla

Záblesky po úrazu oka

Dotaz: Záblesky po úrazu oka Dobrý deň, asi tak pred 4 dňami som dostal loptičkou do oka, teraz mám občas pred okom záblesky, presnejšie povedané také bleskové guličky čo rýchlo lietajú môžu to byť už príčiny odchlipeni sitnice, alebo je to zatiaľ len následok tupého nárazu, samozrejme idem k doktorovi


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, záblesky nejsou po tupém úderu do oka nikdy dobrým znamením a je třeba vyhledat oftalmologa. Záblesky, vnímání sazí a clony ve vidění jsou všechno příznaky odchlípené sítnice. Ale tomu předchází trhliny sítnice, kdy se clona nemusí objevit.

Extrémní pálení očí

Dotaz: Extrémní pálení očí Dobrý den, prosím mám dotaz..jednu noc jsem nespala a byla zhruba 2dny na PC...od te doby mi palí extremně oči,a hodně slzí...a na dotek mě palí oční víčko..kapala jsem Optalmo-septonex nepomohl ba naopak po zakapnutí ,oka extremně palilo..první den bylo oko mírně červené..ale nehnisalo...M oc děkuji za radu,a přejí hezky víkend..zapomněla jsem říct že nosím celodenně brýle cca 3.5dioptrie Děkuji


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, po takové zátěži na monitoru jsou oči velmi suché. Při sledování PC se totiž přirozeně snižuje frekvence mrkání a slzný film se pak více odpařuje a chronicky narušuje. Pořiďte si v lékárně umělé slzy bez konzervačních látek a kapte po dobu týdne 5x denně. Stav by se měl upravit. Kdyby se ani po týdnu obtíže výrazně nezmírnily, tak bude na místě návštěva oftalmologa. ještě dodám, že na PC by podle věkové skupiny již měla být jiná dioptrická hodnota než na dálku. I to by mohlo zvyšovat zátěž Vašich očí.

Proč už mi už nechtějí operovat šilhání?

Dotaz: Proč už mi už nechtějí operovat šilhání? Dobrý deň Už od detstva trpím striedavym strabizmom, ktorý sa v puberte zhoršil.Škuli moje pravé oko- smerom trochu von a dohora. Ľave oko je rovno a je to vedúce oko ale možem ich vymeniť tak aby moje prave oko bolo rovno a lave by škulilo uplne von. Bola som už 2x operovaná ale vyzerá to stále rovnako. Moja očna lekarka mi povedala, že sa to už operovať nedá.Dufam, ze to nieje pravda. Moje oči dokažu spolupracovať, ked sa chcem pozrieť doprava aj doľava. Pozerať rovno pred seba, vsak s oboma očami naraz nedokážem.Chcem sa spytat ci existuje este nejaka moznosť ze sa to napraví?. Kludne aj na sukromnej klinike, kde si za to zaplatím.Alebo , či sa to neda napraviť cvikmi, zväčšenim dioptrii. Posielam aj lekarsku spravu.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, ve Vašem případě jsou dvě skutečnosti, proč již nechce ošetřující lékařka operovat. Za prvé, Vaše oči nespolupracují. Tedy nekoukají společně, buď kouká pravé a levé je utlumeno nebo naopak. A ono vypnuté oko má tendenci ujíždět. To je fakt, s kterým nelze ve Vašem věku již nic udělat. A druhou, daleko důležitější skutečností je, že na svalech již zřejmě byl proveden maximální možný výkon a dále nelze pokračovat. Aby jste tomu lépe rozuměla. Každý sval se dá posunout (repositio) jen o určitý kousek či o specifický kousek zkrátit (resectio). A vzhledem k tomu, že vnější sval byl již operován 2x, tak je určitě posunut na maximum. Při první operaci byl zkrácen vnitřní sval a když se na něm neoperovalo po druhé, tak to již zřejmě nebylo možné. Kdyby se tyto limity přesáhly, tak by hrozilo výrazné narušení pohyblivosti očí. Úchylka 13° je dosti velká, a na tu nestačí cvičení a zřejmě budou pro nesnášenlivost a střídané očí kontraindikovány i prizmatické dioptrie.Někdy je medicína bohužel krátká.

Mohu rodit přirozeně?

Dotaz: Mohu rodit přirozeně? Dobrý den, od dětství trpím těžkou myopií (8,5 a 9 dioptrií), astigmatismem a strabismem. Nyní jsem těhotná (27. týden) a má oční lékařka doporučuje zkrátit 2. dobu porodní nejlépe císařským řezem. Ráda bych však rodila přirozeně, chtěla bych se tudíž zeptat, jak velké riziko je v tomto případě volit cestu přirozeného porodu. Je opravdu v takovém případě nutné přistupovat k císařskému řezu?


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, v dnešní době již není rozhodující počet dioptrií, ale stav sítnice. Je nutné pečlivě prohlédnout periferii sítnice a pokud tam budou degenerativní změny, tak je opravdu doporučení císařského řezu na místě. Hrozila by ruptura sítnice, od které pak může vzniknout její odchlípení. Jestli v periferii sítnice žádné takové změny nebudou, tak není důvod se přirozenému vyhýbat.

Zvlněné a temné vidění pravého oka

Dotaz: Zvlněné a temné vidění pravého oka Dobrý den, mám krátkozrakost na levém oku 1,25 dioptrie a na pravém 1,75. Pravým okem vidím jakoby zvlněně a o odstín temněji. Nejvíce je to znát při čtení či práci na PC. V nemocnici mi bylo provedeno vyšetření OCT a následně sděleno, že u mužů ve 40ti letech je to od stresu, stopa po vstřebaném otoků sítnice a že  mám přijít za rok na kontrolu.  Mám obavy, zda je tato diagnóza správná a proto bych Vás rád požádal o názor. Mám k dispozici i sken z OCT vyšetření. Děkuji předem za Vaši odpověď.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, nejčastěji jsou zmíněné obtíže opravdu způsobené centrální serozní chorioretinopatií, která Vám podle Vašeho popisu byla diagnostikována. Zda je ale OCT vyhodnocené správně, tak to lze posoudit jen po jeho shlédnutí. Pokud chcete, tak mi ho pošlete na mail info@oftex.cz a pak lze bý konkrétnější.

Operace šilhání na pojišťovnu

Dotaz: Operace šilhání na pojišťovnu Dobrý den, chtěl jsem se zeptat trpím na pravé oko tupozrakosti a šilhám na něj a dočetl jsem se,že kosmetickou upravu hradí pojištovna.Chtěl bych ten zákrok podsoupit,protože mi je 26 a schazuje to mé sebevědomí.A ještě bych chtěl získat informace,jestli po zákroku se to vrátí nebo jsou nějaký % ,že už se to nevrátí do puvodního stavu ...děkuji


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den pane Roberte, výsledek a dlouhodobost efektu operace záleží na spolupráci Vašich očí a na míře tupozrakosti. Pokud je oko hodně tupozraké (nevidí ani to největší písmenko) a při pohledu oběma očima máte ono tupozraké utlumené, tak bude mít oko po nějaké době tendenci opět šilhat. Objednejte se na pracoviště, kde tyto operace provádějí a mají smlouvu na tento výkon s Vaší zdravotní pojišťovnou. Až po vyšetření bude možné odpovědět přesněji.

Dvoje brýle v 15 letech a kontaktní čočky

Dotaz: Dvoje brýle v 15 letech a kontaktní čočky Dobrý deň milý lekár :). Chcem sa opýtať ohľadom kontaktných šošoviek. Mám 15 rokov a nosím okuliare, no chcem vyskúšať šošovky. Mám dioptrie ľavé oko : do diaľky -0,5 do blízka +1. pravé oko do diaľy -1, do blízka + 0,5 ( dúfam, že som to napísala dobre). Dajú sa takéto šošvky kúpiť? Je lepšie objednať si denné, týždenné, mesačné alebo 3mesačné šošovky, ak ich nechem nosiť každý deň, len občas ? Koľko by to všetko spolu vyšlo peňažne ? Je potrebné vyšetrenie mojej očnej lekárky, musím to s ňou konzultovať ? Aký typ mi odporučujete ? Sú dobré farebné šošovky ? - napríklad ak mám zeleno sivé oči, môžem si dať hnedé šošvky, ako to bude vypadať, vplýva to nejako na videnie ( či budem vidieť farebne, neostrejšie) ?


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, pokud jsou dioptrie správně, tak je jen velmi málo odůvodněných situací, aby jste ve Vašem věku měla jiné dioptrie do dálky a jiné do blízka. A v každém takovém případě je vhodné poradit se o nošení čoček s ošetřujícím oftalmologem. Z Vašeho dotazu je zřejmé, že o kontaktních čočkách nic nevíte a je tedy zcela na místě vše probrat s odborníkem. Obecně...pokud plánujete čočky nosit max. 2x týdně, tak jsou nejvhodnější jednodenní. Při vyšší frekvenci už se vyplatí spíše měsíční či 14 denní. Které z nich se posuzuje podle stavu oka. Existují i barevné čočky, a to krycí a tónovací. První zcela mění barvu očí, druhé jen zvýrazňují a dokreslují vlastní barvu. Vidění je normální. Kontaktní čočky Vám musí vybrat odborník (oftalmolog nebo optometrista), ten Vás s nimi naučí i manipulovat a starat se o ně. Na zaškolení s Vámi musí jít zákonný zástupce, protože jste nezletilá a musí být tedy poučen i rodič.

Zhoršování dioptrií u dítěte

Dotaz: Zhoršování dioptrií u dítěte Dobrý den, mám 7 letého syna a v září 2014 mu dala doktorka diptrie 0,5 a 0,75. Nyní jsme byl na kontrole a dostal dioptrie 1,75 a 2,0. Brýle nosí a prosím o radu jak bych mohla zastavit toto rapidní horšení zraku u syna.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, chybí mi informace o znaménku dioptrické vady (je dalekozraký nebo krátkozraký). Pokud je dalekozraký, tak s tím nic neuděláte, protože se pouze projevuje vada, kterou oko má. Spíše ale bude krátkozraký...v takovém případě je třeba pomocí přístroje sledovat růst délky oka. Jedná se o rychlé a nekontaktní vyšetření, kdy se laserovým svazkem změří délka oka. Pokud by se prokázal rychlý růst oka, tak je indikována operace skleroplastika, která má za cíl růst oka výrazně zpomalit až zastavit. Přírodní či konzervativní postupy k zastavení progrese dioptrických vad neexistuje a všechna cvičení pro tento věk jsou založena na principu zvykni si že vidíš špatně a naučit se s tím žít.    Otázkou ale zůstává, zda lékařka nedala nejdříve slabší zvykací brýle a teprve po zvyknutí nedala správné. A druhou otázkou je, zda byla dioptrická vada potvrzena v rozkapání.

Divné vidění po výměně čočky

Dotaz: Divné vidění po výměně čočky Dobrý den, jsem 2 měsíce po operaci dalekozrakosti, RLE s implantací torické nitrooční čočky obou očí. Nyní pravé oko vidí do 0,5 m rozmazaně a do dálky ostře. Levým okem vidím ostře do 0,5 m a do dálky rozmazaně. Levé oko stále tlačí, mám pocit, že nepatří do důlku, natéká mi víčko, bolest prostupuje až do hlavy. Podsvícenou tabuli v ordinaci sice přečtu, ale samostatně levým okem vidím jako pod vodou. Mám pocit, že se mi při čtení levé oko chce protočit dovnitř. Lékař, který mě operoval, konstatoval, že je vše zahojené a čtu standardně. Ráda bych znala Váš názor. Děkuji za odpověď


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, bohužel neuvádíte, zda Vám byla implatovaná jednoohnisková či víceohnisková čočka. Z popisu lze usoudit na jednoohniskovou s metodou monovision, tedy jedno oko nastavené do dálky a druhé do blízka, pak by byl rozdíl ve vidění zcela normální a pro zajištění nezávislosti na brýlích i žádoucí. Na zmíněné pocity bych doporučil umělé slzy aplikované 5x denně. Často se s takovými obtíži setkáváme jako s důsledkem aplikace antibiotik v pooperačním období. Pokud by to nepomohlo, tak by bylo vhodné oko rozkapat a zkontrolovat pozici nitrooční čočky...někdy jsou zmíněné problémy s viděním důsledkem mírné rotace nitrooční čočky, kdy není astigmatismus korigován optimálně. V případě víceohniskové čočky je situace jiná.

Rozkapání a kontaktní čočka

Dotaz: Rozkapání a kontaktní čočka Dobrý den, mému synovi při vyšetření rozkapali na oči přes kontaktní čočku. v oku, kde nebyla kontaktní čočka potíže odezněli za pár hodin,ale v oku s kontaktní čočkou přetrvávají už druhý den.Syn vidí rozmazaně je podrážděný a plačtivý.Synovi je 9let. Chci se zeptat, kdy potíže odezní a jestli vůbec. Děkuji


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, pokud se káplo na kontaktní čočku, nebo si ji vrátil do oka dříve jak za 10 minut, tak rozkapání zcela nezmizí, protože je látka nasáklá v kontaktní čočce. Je třeba čočku vyhodit a vzít novou. Pak rozkapání odezní.

Čočky Acuvue Oasys

Dotaz: Čočky Acuvue Oasys Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat, jestli jsem správně pochopila nabídku. Čočky Acuvue Oasys(8,8) za cca 950Kč, znamená 2 balení po 6 čočkách tudíž dohromady 12 čoček a případně jakou mají expiraci. Předem děkuji za odpověď


Odpověď týmu Oční kliniky OFTEX:

Dobrý den, ano, nabídku jste pochopila správně. Za cenu 950 Kč získáte 2 balení Acuvue Oasys po 6 kusech, celkem tedy 12 kusů čoček. Expirace se pohybuje od r. 2018 do 2019.

Jednodenní kontaktní čočky

Dotaz: Jednodenní kontaktní čočky Dobrý den, existují jednodenní kontaktní čočky se zakřivením 8,4 a průměrem 13,8?


Odpověď týmu Oční kliniky OFTEX:

Dobrý den, jednodenní kontaktní čočky v zakřivení 8,4 a průměru 13,8 se nevyrábějí. Zakřivení kontaktní čočky by se mělo co nejvíce blížit zakřivení vaší oční rohovky. Ale dnešní moderní materiály čoček jsou velmi přizpůsobivé, a proto nepatrný rozdíl v zakřivení a průměru vůbec nevadí a nošení je velmi komfortní. Nejblíže Vámi uváděným parametrům jsou 1-Day Acuvue Moist (zakřivení 8,5, průměr 14,2). 

 

Multifokální kontaktní čočky

Dotaz: Multifokální kontaktní čočky Dobrý den, oční lékař mi doporučil objednat kontaktní čočky Pro CLEAR TORIC multifocal. Vzhledem k tomu, že při objednávce nových skel mi v optice po přeměření optometrem změřili jiné hodnoty, než napsal lékař, obávám se, že podobné by to mohlo být i s kontaktními čočkami. Vzhledem k tomu, že čočky se dají objednat jen po třech kusech a cena není malá, můžete mi prosím sdělit, kde bych se dostala ke zkušebnímu páru? Děkuji předem za odpověď.


Odpověď týmu Oční kliniky OFTEX:

Dobrý den, zkušební kontaktní čočky Vám můžeme nabídnout formou startovacího balíčku, který obsahuje 2 Vámi vybrané kontaktní čočky, roztok Eyeye All in One 100 ml, pouzdro na čočky, CD s návodem k aplikaci a péči o kontaktní čočky a pouzdro na uložení startovacího balíčku. Cena startovacího balíčku je 600 Kč.
Objednávku si můžete vyzvednout zdarma v některém z našich očních center, příp. Vám objednávku odešleme na adresu.

Acuvue 2 Colours skladem

Dotaz: Acuvue 2 Colours skladem Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda máte skladem barevné tónovací kontaktní čočky Acuvue 2 Colours -- barva E-Green, dioptrie -5,00. Výrobce Johnson & Johnson


Odpověď týmu Oční kliniky OFTEX:

Dobrý den, výroba a prodej kontaktních čoček Acuvue 2 Colours byl již ukončen a doprodávají se pouze skladové zásoby. Bohužel kontaktní čočky ve Vámi požadovaných parametrech již nemáme k dispozici.

Jaké dioptrie do čoček?

Dotaz: Jaké dioptrie do čoček? Dobrý den. Dostala jsem od lékaře předpis na monofokální brýle na dálku s hodnotami: P - SPH -4, CYL +1,5 , Osa 80, PD 30L - SPH -3,75 , CYL +0,75 , Osa 90 , PD 30Chtěla jsem si objednat kontaktní čočky, ale hodnoty cylindru jsou všude pouze s minusovým znaménkem. Chtěla bych Vás tedy poprosit, jak tento problém vyřešit. Předem děkuji za odpověď


Odpověď týmu Oční kliniky OFTEX:

Dobrý den, hodnoty, které máte od lékaře na předpisu pro brýle, je nutné přepočítat. Parametry pro objednání kontaktních čoček jsou tyto:

  • -2,50 dioptrie -1,50 cylindru osa 170st
  • -3,00 dioptrie -0,75 cylindru osa 180st

Pokud jste kontaktní čočky nikdy nenosila, rozhodně by jste měla navštívit lékaře, kontaktologa či optometristu, který Vás vyšetří a doporučí vhodné kontaktní čočky. Záleží také na době a příležitostech, kdy budete čočky nosit, na zvoleném materiálu, periodě nošení apod. Toto Vám poradí kontaktolog, který Vás zároveň zaučí v nasazování, vyndávání a péči o kontaktní čočky.

Transepiteliální CXL

Dotaz: Transepiteliální CXL Dobrý den, na levém oku mi byl proveden Transepi.Cxl pro keratokonus 2/3.stupně, podle mnohých studií jsem zjistil, že transepitelární metoda nemá zdaleka tak dobré vysledky oproti abraznímu cxl, dotaz : za jak dlouho po TE-cxl je možné podstoupit abrazní-cxl, jaká jsou rizika při opakování cxl? a jeli účinek opakování kumulativní? popřípadě kolikrát se tato metoda dá opakovat, děkuji za odpověď. Pěkný den


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, podle posledních studií, které byly prezentovány v posledních měsících, se z pohledu 6 měsíčního srovnávacího sledování nejeví rozdíl mezi technika s a bez odstranění epitelu při CXL. I z důvodu zlepšení protokolu provedení techniky epi-on CXL v posledních dvou letech. I tak ale mezi lékaře najdete příznivce i odpůrce této inovace. jako největší nevýhodu vidí odpůrci právě ve snížení sycení rohovky riboflavinem (o cca 20 %), ale to je nahrazeno prodlouženou dobou sycení a délkou působení UV. Jsou i modifikace, kdy se rohovka sytí více pomocí injekčně vpraveného riboflavinu. Výhodou epi on CXL je nižší riziko komplikací, jež se pojí s přehojením epitelu, samozřejmě nižší bolestivost a nižší riziko infekce. Zlepšení na topografických mapách má pomalejší tendenci, ale právě po 6 měsících jsou výsledky stejné. Do jisté míry nevýhodou je kratší délka sledování od prvních provedení epi on CXL oproti epi off CXL. Technika epi off je stále považována za standardní, ale jsou i případy, kdy ji provést nelze - tloušťka rohovky pod 400 um atd. Pokud nebude progrese na topografii rohovky, tak bych zákrok neopakoval dříve než za 8 měsíců, spíše ještě později. Opakování způsobí ještě vyšší zřetězení kolagenních vláken, takže lze mluvit o kumulativním efektu. Experimentálně bylo prokázáno, že provedení CXL zvyšuje tuhost rohovky až 300x. Rizika při opakování jsou v podstatě stejná jako u prvního, pouze některá se mohou mírně zvýšit. O nějakém max. počtu provedení nevím.
Momentálně bych rozhodně doporučil počkat a monitorovat stav rohovky. Zasahovat dalším CXL až a jen v případě, že se prokáže třeba jen malé zhoršování nálezu. Věřte, že kdyby měl lékař pochybnosti o úspěchu této nové techniky u Vašeho oka, tak by se přiklonil k metodě epi off CXL.

Nové brýle a glaukom

Dotaz: Nové brýle a glaukom Dobrý den,chtěla bych se zeptat,rozbili se mi brýle a bez nich jsem ztracená.Můžu si na prodejně Optic zhotovit brýle bez lékařského posudku,když mám zelený zákal?Nebo potřebuji přesné popsání mé vady od doktora pro zhotovení brýlí?Děkuji za odpověď.Hezký den,Michaela.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, dioptrické brýle si můžete nechat zhotovit i v optice, optimálně v místě, kde je optometrista, který případně i přezkouší dioptrie. Do optiky s sebou vezměte i Vaše zničené brýle, aby měli informaci, na jaké dioptrie jste zvyklá. Případně pokud brýle subjektivně vyhovovaly, tak je možné nové zhotovit nové jen po přeměření dioptrií ve Vašich rozbitých brýlích. Zelený zákal nemá na dioptrickou vadu vliv, ale na pravidelnou prohlídku kvůli tomuto onemocnění jděte ve stanovením termínu. Na tom se nic nemění. 

OCT u diagnózy glaukom

Dotaz: OCT u diagnózy glaukom Dobrý den, chtěl bych se zeptat: Mám glaukom, krátkozrakost, astigmatismus, myopii. Kapu Timoptol 0.5 oční prob. cca od 12 let. Nyní 31 let. Doktorka mě posílá na plac. vyšetření oct Papil. Má toto výš. pro moje oční vady smysl? Nebo si jenom dohazují doktoři kšefty? Ještě bych se zeptal: Glaukom se prý operovat nemá. Sice prý je operace, která ho zastaví, ale bylo mi řečeno, že s ohledem na další popisované oční vady si na to nikdo netroufne. Jak se dá tedy glaukom zastavit? Nerad bych byl za pár let slepý. A jaké je úspěšnost, že se zastaví bez operace? Ještě Vám napíšu výsledek z lékařské zprávy: PL zevně klidné, esoforia, rohovky čiré, PK mělčí, IRIS klidná, na OP drobné výpadky PE FR je OL FR září, cévy v normě, perimetr GT-OP širší MB. Arcuátně se formuji relat. skotom v h BJ dnes hlubší, nově i do BJ, OL - nasálně skotomek, nahoře drobný skotom, dnes zase hlubší. V OPL 6/-7.5 S kor. BT 13 a 14 TOPR. Popřípadě dalo by se to podle Vás operovat, aby se zastavil zákal? A za jak dlouho by mi hrozila ztráta zraku roky nebo 10-20 let? Předem moc děkuji za odpověď


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, glaukom je multifaktoriální onemocnění, které neumíme vyléčit, ale umíme ho léčit, tzn, zastavit či alespoň zpomalit progresi onemocnění, s cílem zabránit slepotě. Nikdo Vám nepředpoví, jaký bude stav za 20 let. OCT vyšetření má ve sledování a diagnostice glaukomu velký přínos a poslední roky se dostává čím dál tím více do popředí. Toto vyšetření slouží ke kvantifikaci (zjištění množství) nervových vláken na sítnici. Právě tyto buňky odumírají při glaukomovém onemocnění. Při tomto vyšetření je nutná jen minimální spolupráce pacienta a výsledky nejsou zatíženy nepřesnostmi z nepozorností, jako je tomu u perimetru, no a také zachytí změny dříve. Při již diagnostikovaném glaukomu ho používáme ke sledování progrese, protože je velmi citlivé na změnu množství nervových vláken. OCT (eventuálně HRT) rozhodně nejsou zbytečná vyšetření. Dokonce Česká glaukomová společnost doporučuje jejich začlenění do běžné oftalmologické praxe 1x za rok ke zjištění případné progrese, samozřejmě s perimetrem a běžně prováděným vyšetřením. Dokonce některé zdravotní pojišťovny (205 a 209) se rozhodly svým klientům vyšetření OCT zpětně proplácet. Operační techniky u glaukomu slouží ke kompenzaci nitroočního tlaku. Pokud je u Vás diagnostikován primární glaukom otevřeného úhlu, tak operační techniky nejsou standardním postupem a při dobré kompenzaci tlaku pomocí kapek (což ve zprávě máte) nepřinesou pro pacienta benefit. V takovémto případě je farmakoterapie dostatečná. Další uvedené vady by ale překážkou k operaci nebyly. Teoreticky pokud by byl tlak i přes kapky vysoký, tak existují různé operační techniky, ale jaká je vhodná pro konkrétního pacienta se volí dle lokálního nálezu a hodnoty tlaku. Jestli máte glaukom uzavřeného úhlu, tak se doporučuje provést laserovou iridektomii, která vytvoří náhradní odtokovou cestu pro komorovou tekutinu a nitrooční tlak je stabilnější. Ještě rozlišujeme několik dalších typů glaukomů a bez znalosti přesné diagnózy je obtížné radit ohledně vhodnosti operačních zákroků. Obecně: Různé operační techniky nesou jinou úspěšnost a jinou efektivitu snížení tlaku a nelze to zobecnit, a už vůbec ne pro obecné označení glaukomové onemocnění. Pokud máte nitrooční tlak dobře kompenzovaný a i přesto dochází ke zhoršování nálezu na perimetru, tak je vhodné provést ještě i vyšetření elasticity rohovky (přístroj ORA), který přepočte nitrooční tlak ještě přesněji než jen na základě pachymetrie.

Zkreslení s novými brýlemi

Dotaz: Zkreslení s novými brýlemi DObry den, koupila jsem si dvoje nove bryle. Skla jsem si nechala vyhotovit ve stejne optice dle receptu od ocare. Oboje bryle jsou mi velmi neprijemne. Po nekolika hodinach mam neprijemny tlak v ocich a co me nejvice rozurusuje je to, ze kdyz koukam presne doprostred skel vse je uplne v poradku!!!! KDyz chci naopak cist , tak se mi pismenka divne rozmazavaji!!nebo udelam pohyb hlavou do stran, tak jako kdyby se se mnou vse divne zhouplo. Bud se musim divat presne primo, nebo mam problem. CO to prosim znamena?? U ocare jsme mirne menili dioptrie - vyssi, ale nemyslim si, ze se stala chyba tam, kdyz pocitac mu napovi kolik dioptrii mam a on zkouskou pouze proveri , zda dioptrie vyhovuji??? Vyuzila jsem velmi lakave cenove nabidky, kdy mi optika nabidla 30% slevu na kazde oko na profi skla 1,74 a nabidli mi skla od CESKEHO VYROBCE. Dekuji za pomoc. Nyni dioptrie: -5,75 pr.oko, -4,75 leve oko.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, na navýšení dioptrií je třeba si chvíli zvykat a obzvláště při takto vysoké krátkozrakosti. Takže prvních cca 14 dní jsou Vaše obtíže běžné. Čím je mínusová dioptrie vyšší, tím k tím většímu zkreslení dochází v periferii brýlového skla, a to je zřejmě příčina pozorovaných problémů do blízka. Z pohledu optiky je vhodné překontrolovat správnou centraci skel, tedy zda je optický střed skla na centru zornice. To by mohlo efekt zkreslení umocňovat. Zmíněné zkreslení je fyzikální jev a neumíme jej obejít. Svou velkou roli na přivyknutí zde hraje i tvar obroučky...např. pokud jste měla úzká skla a teď jste si pořídila větší moderní brýle, tak je adaptace delší. Dále když je obruba prohnutější, tak je zvyk opět náročnější.  Vzhledem k subjektivní spokojenosti při přímém pohledu nebude zřejmě problém v dioptrické hodnotě. A co se týče skel, tak předpokládám, že se jednalo o firmu Optika Čivice a jejich skla jsou kvalitou hodně vysoko, toho se bát nemusíte.

Porod a Duanův syndrom

Dotaz: Porod a Duanův syndrom Dobrý den, jsem 37 týden těhotná a můj gynekolog, který zkoumal mou anamnézu narazil na informaci, že mám Duanův syndrom v levém oku. V mládí jsem byla operovaná - naříznutí očního nervu pro rozšíření vidění oka. V roce 2009 jsem absolvovala 2 operace astigmatismu v tom samém oku. Můj doktor mě zaskočil otázkou jestli mohu s touto oční vadou rodit přirozeně. Bohužel žádný z doktorů mi nebyl schopen odpovědět. Sháním si informace kde se dá. Máte s tímto někdo zkušenosti?


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, z uvedené anamnézy není z očního hlediska důvod k indikaci císařského řezu. Můžete být klidná.

Jak zabránit vzniku sklivcových zákalků

Dotaz: Jak zabránit vzniku sklivcových zákalků Dobrý den. Není prosím nějaký způsob jak zabránit vytváření novým zákalkům, prodělal sem zánět očního nervu ale ted tam podle doktorů už nic na sítnici nemám přesto se mi zákalky v obou očích oběvují pravidelně a to v takovém množství že během dvou dnů nevidím na oko vůbec nic. Po několika takových příhodách během tři let mi v oko už nějaké zákalky zůstavájí trvale a dělá mi to čím dál větší problémy, na odstranění zákalků jít kvůli zánětům (které ale ted aktuálně nemám) nemůžu, ale zákalků mám čím dál víc a pořád se opakují já už sem z toho uplně zoufalý.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, bohužel jejich vzniku není možné předcházet. Pouze pokud jsou záněty zrakového nervu důsledkem nějakého celkového onemocnění, tak správná kompenzace tohoto onemocnění. Musíte si uvědomit, že zákalek vzniká zkapalněním určité části sklivce, a to může být způsobeno věkem podmíněnými změnami, záněty apd. Odstranění zákalků pomocí vitrektomie by opravdu nebylo vhodné vzhledem k anamnéze zánětů zrakového nervu, ale laserové rozstřelení zákalků by se mohlo provést. Provádí se pomocí YAG laseru, ale je nutné přesně lokalizovat zákalky a zhodnotit bezpečnost a možnou efektivitu zákroku.

Sklíčkování u 5-letého

Dotaz: Sklíčkování u 5-letého Dobrý den, chci se zeptat jak velký vliv má na určení diagnózy očí a dioptrií to, že pětileté dítě nechce číst natož komunikovat neboť je zrovna né v pohodě protože je vystrašený co mu dávají na oči nebo že mu do očí něco míří..Pokud se ho zeptáte ty to vidíš ale nechceš mluvit odpoví že jo a pokud se zeptáte ty to nevidíš odpoví ne a myslím že šlo spíše o nucené odpovědi aby to už měl za sebou.Jaký vliv to má když dítě je ve stresu mne si oči protože zadržuje pláč a nakonec brečí.A při zkoušce dioptrií si myslím že opět nevěděl vůbec co se po něm chce protože při přeměně sklíček a stejný otázce je to takhle lepší nebo tamto bylo lepší on nevěděl co říct.Myslím že vůbec nevěděl až když doktorka použila ve větě slovo obrázky(jsou ty obrázky hezčí takhle?) tak syn prostě kývnul protože bylo vidět že obrázky jsou pro něj něco milého a kývnul aniž by si uvědomil zrak.Proto mě zajímá do jaké míry to má vliv.Děkuji za odpověď.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, jsou děti, které v 5 letech jsou již plně spolupracující a tak stojí za vyzkoušení vysklíčkování, které je nejvhodnějším postupem pro předpis brýlí. Ale jsou i děti, které se prostě stydí či bojí, a reakcím nelze věřit (v podstatě to co popisujete). Nicméně lékař pozná, když dítě nereaguje a do jaké míry tomu může věřit. Když jsou reakce nejednoznačné, tak se předepíší brýle podle vyšetření dioptrií po rozkapání očí na základě zkušeností lékaře. Určení diagnózy neprobíhá v podstatě na základě sklíčkování, ale na podkladě zjištěných výsledků....dioptrické vady se stanovují dle změřených dioptrií po rozkapání očí. Jediné co se určuje podle schopnosti číst je případná tupozrakost. I proto se občas setkáte i v medicíně se slovem "možná", protože to není pro nedostatek informací či nespolupráci možné zjistit.

Zbavení se brýlí cvičením

Dotaz: Zbavení se brýlí cvičením Dobrý den, rád bych věděl, zda mají cviky na oči smysl? Na internetu je řada zdrojů, které tvrdí, že oční jóga dokáže výrazně vylepšit zrak a že naopak nošení brýlí a kontaktních coček zrak pouze zhoršuje. Mám ale pocit, že většina těchto zdrojů jsou nedůvěryhodné. Jaký na to máte názor? Jak moc cvičení pomáhá a čemu konkretně pomáhá? Kterým vadám? Jaké cviky doporučujete, případně nějaký odkaz? Děkuji.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, jak jste sám uvedl,tak spousta zdrojů je nedůvěryhodných a každý si může na internet napsat co chce. A tak vzniká spoustu fám. Zrakovým trénink má v oftalmologii svoje místo a jsou poruchy binokulárního vidění (tj. Vnímáni oběma očima současně) při jejichž léčbě se bez něj neobejdeme. Takovou poruchou je například oslabená konvergence či některé poruchy akomodace. Pomocí vhodně předepsaného zrakového tréninku je možné redukovat až eliminovat obtíže spojené se skrytým šilháním a také oddálit presbyopické obtíže (tj. S věkem spojené zhoršování viděni do blízka). ALE nevhodně zvolené cviky mohou také narušit spolupráci očí, proto je třeba ho sestavit každému pacientovi na míru podle zjištěných dat a problémů, které pacient má. V takovém případě je vhodné vyhledat erudovaného optometristu nebo ortoptistu...těch, kteří to umí je ale málo.
Cvičení očí Vás nemůže zbavit dioptrické vady. Zatím jsem se nesetkal s ničím, co by nebylo postavené na adaptaci na zhoršené vidění bez nošení brýlí. Ale objektivní kvalita zraku se nemění. Pouze se s tím učíte žít.

Co je tupozakost

Dotaz: Co je tupozakost Dobrý den, co znamená onemocnění tupozrakostí? Je vidět s brýlemi na tupozrakost nebo je vidět bez brýlí? A zhoršuje se věkem? Děkuji moc.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, tupozrakost je funkční porucha, kdy mozek utlumil vjem oka. Nejčastěji vzniká v důsledku velkého dioptrického rozdílu mezi očima. Léčí se to max 12 let věk a pak je stav již trvalý. Právě u typu způsobeného dioptrickou vadou mohou brýle zrakovou ostrost zlepšit, ale nikdy oko nedosáhne 100% kvality vidění. U někoho je to pouze jen mírné ostření a u někoho, kdo byl v dětství léčen, třeba i o několik řádků na čtecí tabuli. Na tupozrakost nejsou žádné speciální brýle, pouze můžeme korigovat přítomnou dioptrickou vadu. S věkem se nezhoršuje, maximálně se více manifestuje dioptrická vada a tak se může kvalita vidění horšit, ale nehorší se samotná tupozrakost.

Zhoršení krátkozrakosti za 6 měssíců

Dotaz: Zhoršení krátkozrakosti za 6 měssíců Dobrý den, je běžný vznik a progrese krátkozrakosti u 0 dpt na –4,5 dpt během 6 měsíců u 11leté dívky? Děkuji.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, kdyby tomu tak bylo, tak by se jednalo o velmi rychlou progresi vady, která rozhodně není běžná a vyžadovala by specifické sledování a eventuálně řešení. Nicméně bych doporučil dceru rozkapat, tj. dočasně kapkami vyřadit akomodační sval, a zjistit skutečnou hodnotu dioptrií. Je totiž vysoce pravděpodobné, že nekoukala v přístroji kam měla, zaostřila si a pak změřil přístroj chybný údaj. Děti to dokáží velmi často ošidit. A právě oním rozkapáním tomu zabráníte a dozvíte se reálnou hodnotu. Sice nevím jak u lékařky četla, ale kdyby měla -4,5 dioptrie, tak by nepřečetla ani nejvyšší řádek na čtecím zařízení.

MR po implantaci nitrooční čočky

Dotaz: MR po implantaci nitrooční čočky Lze absolvovat magnetickou rezonanci po aplikaci umělých nitroočních čoček? Děkuji! omlouvám se za skoro anonymní dotaz,odpověď prosím pokud možno mailem.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, anonymní dotazy nám vůbec nevadí a tel. čísle je tam pro případ, že bychom se potřebovali rychle doptat u akutních stavů. To není Váš případ....Není jediný důvod, proč by jste nemohl podstoupit magnetickou rezonanci po implantaci nitroočních čoček. 

Operace odložena pro poruchu slzného filmu

Dotaz: Operace odložena pro poruchu slzného filmu Dobrý den, objednala jsem se na předoperační vyšetření na operaci očí na jedné erudované klinice. Bylo mi řečeno, že budu muset mít nitrooční čočky (mám 9,75 a 7,5 dioptrie, k tomu tenkou rohovku), s tím jsem ovšem počítala, takže to mi nevadí. Bohužel se ovšem objevil jiný problém, kvůli kterému se termín operace posunuje a já jsem na tom psychicky docela špatně. Mám prý suché oko, takže jsem šla na další kontrolu a tam mi bylo řečeno, že se nic nezlepšilo. Pravé oko relativně v pořádku, už by to prý šlo, ale chtějí mi dělat obě oči najednou. Tvrdili mi, že mi naměřili úplně jiné dioptrie než při prvním vyšetření. Nevím, jak je to možné. :( Co vím, měla jsem dioptrie dobrých 10 let stabilní! Říkali, že je to prý tím suchým okem. Napsali mi kapky a gely na noc, a prý se to má za 2 týdny zlepšit. Takže další kontrola. Operaci mi odmítli provést, když prý nevědí, jaké hodnoty dát do čoček. I když tomu rozumím, jsem přesto velmi smutná a rozhořčená. Kontaktní čočky už nemohu vůbec nosit (i kdyby mi to bylo povoleno, což už taky ne), protože levé oko, na které mám SSO horší, mě stále pálí a po hodině či dvou se mi čočka úplně zamlží hnisem či hlenem, takže přes ni nevidím. Na levé rohovce prý mám nějaký zamlžený povlak. Trochu to sama vnímám, není to ještě tak hrozné, ale asi to tak bude. Takže moje otázka zní - dá se tohle vůbec vyléčit? Nějak těm kapkám nevěřím (gel jsem ještě nezkoušela), přijde mi, že nepomáhají. Trvalo mi několik let, než jsem se k předoperačnímu vyšetření odhodlala, a představa, že teď kdo ví jak dlouho budu nosit zase brýle, mě upřímně řečeno deptá. Děkuji a přeji hezký den


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, Vaše rozhořčení chápu, ale stabilizace slzného filmu je důležitá. Gelové kapky mají delší účinek a jsou efektivnější, takže rozhodně aplikujte i ty. A pokud je syndrom suchého oka natolik závažný, že nelze vyměřit dioptrie, tak je postup správný. Suché oko je chronický problém, ale je možná jeho stabilizace na velmi dlouhou dobu a někdy i bez nutnosti aplikace umělých slz. Zda to je Váš případ na dálku nelze predikovat. Vzhledem k tenkosti rohovky a dioptrické hodnotě se jedná s určitostí o krátkozrakost. U té je možné při ne zcela ideální spolupráci nebo obdobných obtížích jako máte Vy, zohledit při rozhodování dioptrií vyšetření dioptrické vady po rozkapání očí. A není nutné tak dlouho čekat. Operace je opravdu provést buď v jeden den nebo v rychlém sledu do tří dnů. Vzhledem k velkému rozdílu mezi očima v případě odoperování pouze jednoho oka, by jste přechodně trpěla výraznými bolestmi hlavy až dvojitým viděním. Navíc po operaci budete aplikovat antibiotika, která opět slzný film naruší, takže i z tohoto hlediska platí, že čím lepší výchozí stav, tím lépe.

Cvičením k lepšímu vidění

Dotaz: Cvičením k lepšímu vidění Dobrý den, nosím brýle na dálku o síle 1,25 dioptrie. Není to mnoho, a když brýle odložím, tak při cvičení vidím celkem obstojně (jako zdravé oko v mírné mlze či za šera) za pár hodin. Jenže pak si brýle nasadím a mám pocit, jako by celé oční trápení a honba po lepším zraku přišla vniveč.Mám si nechat předepsat slabší brýle? Nebo má oční cvičení vliv na zrak (zlepšení) i při nošení současných brýlí? Děkuji.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, celý efekt cvičení je pouze v tom, že učíte mozek se přizpůsobit nižší kvalitě vidění. No a když mu nasazením brýlí ukážete, že je možné vidět lépe, nehmouřit atd. tak prostě mozek chce vidět lépe.
Krátkozrakost je dána nepoměrem v oku, v naprosté většině delším okem, než by jeho optický systém vyžadoval. No a teď si představte, jak by cvičení mohlo způsobit zkrácení oka?

Tvar brýlí u dítěte

Dotaz: Tvar brýlí u dítěte Dobrý den, 20měsíční dcera má 2,5 dioptrie, je po operaci kvůli šilhání. Nosí statečně asi týden brýle. Nejsem si jistá, ale zda jsem vybrala správně. Doktorka radila kulaté obroučky, mně se více líbila v hranatých. Optička ale tvrdila, že nemusí být kulaté, hlavně aby měla oko uprostřed. Co je na tom pravdy? Děkuji


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, pokud brýle nenadkukuje ani nepodkukuje (prostě do všech pohledových směrů kouká přes brýle), tak není tvar až tak důležitý. Kulaté obroučky se doporučují právě kvůli velkému rozsahu skla a nemožnosti dětí švindlovat.

Problémy s očima po pobytu venku

Dotaz: Problémy s očima po pobytu venku Dobrý den, od minulého roku mě trápí oči po jakékoliv vyšší fyzické aktivitě. Kdykoliv jsi jdu zaběhat, nebo při celodenním výletě na kole, případně i při celodenní turistice (při vyšším tempu), tak potom přijdu domů, a po několika hodinách mě zarudnou oči, začnou pálit, slzet a takhle zarudlé mě štípou dalších několik dní. Druhý den ráno se kolem nich ještě vytvoří takové červené kruhy, jako kdybych celý den nespal, a minimálně ten den pak vidím rozmazaně a to i na krátkou vzdálenost.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, vše poukazuje na alergii na nějaký pyl nebo jiné alergeny. Povšimněte si toho, že příznaky jsou po delším pobytu venku. I oční symptomy sedí. Doporučil bych při další takové aktivitě si vzít sluneční brýle, které sníží množství vniknuvších alergenů a celkově si vzít nějaké antihistaminikum (zyrtec, zodac,apd.). Pokud obtíže při těchto opatření neprojeví, tak se jedná o alergii a byla by tedy na místě návštěva alergologa.

Zarudlý půlkruh kolem čočky

Dotaz: Zarudlý půlkruh kolem čočky Dobrý den, trápí mě pár dní problém s pravým okem. Kolem čočky jsem měla zarudlý půlkruh, normálně nosím kontaktní čočky, raději jsem je vytáhla, zašla si do lékarny, kde mi paní poradila Opthalmo- Evercil. Čočky jsem nepoužívala 3 dny, začervenání zmizelo. Včera jsem si dala čočky, dnes opět na pravém oku půlkruh začervenalý kolem čočky. Můžete mi říct, co to může být? Celkově mám s tím pravým okem problém i při nasazování čoček - jako by ji nechtělo přijmout. Je možná nějaká alergie na čočky, a jen na jedno oko? Děkuji


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, sice si z fotky nemohu být jistý, ale vypadá to na nevhodně zvolené zakřivení kontaktní a začervenalá oblast je místo, kde oko trpí nedostatkem kyslíku. Proto i po vysazení čoček se stav zlepší samovolně

Diplopie u dvou bratrů

Dotaz: Diplopie u dvou bratrů Dobrý den, máme s bráchou stejný problém a tím je diplopie, já mám 20 let a on 25 let. Naše problémy začínají v odpoledních hodinách, nejčastěji při fyzické námaze(práce, sport) po vypitémmalém množství alkoholu(stačí jedno malé pivo), zvýšený tlak a když se těmto věcem vyhnem tak jí dostáváme vždycky dýl až k večeru. Náš život to výrazně omezuje (já stále studuji), jakmile to na nás přijde, ztrácíme rovnováhu, hůř se mi i dýchá, nevím ani přesně kam jdu je to prostě hrozné. Diplopie ustane až po 2-3 hodinovém spánku. Diplopie mizí při zakrytí oka. Navštívil jsem už spoustu lékařů a jsem už dost zoufalej a nevím co pořádně jednou budu moct dělat, vyšetření: EMG, MR, EEG, CT, vyšetření štítné žlázy, oční lékař(několik vyšetření a řekli, že z očního hlediska vše v pořádku) v 19 sem musel změnit lékaře(neurologie) a moje lékařka mě bere jako simulanta, který když k ní přijde tak si drží telefon u ucha a řekne přijďte za rok a poslední dotaz, je v tomto případě nárok na invalidní důchod(jaký stupeň) protože jednou fakt nevim, co budu dělat za zaměstnání, je to dost omezující.                          


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, mohu doporučit jediné, a to je absolvování strabologického rozboru u specialisty...erudovaný optometrista, někteří ortoptisté nebo lékař strabolog. Vše se mi jeví jako projev skrytého šilhání, které je možné v krátké vyšetřovně lékaře snadno přehlédnout a při únavě se plně projeví. K potrvzení může sloužit i vyšetření na Hessově plátně. Řešením skrytého šilhání by byly speciální prizmatické brýle. Navíc tato vada může mít genetický podklad, což by vysvětlovalo obtíže i u bratra. Co se týče nároku na invalidní důchod, tak Vás zklamu. Podle tabulek o posuzování invalidity odpovídá trvalá diplopie snížení pracovní schopnosti o 20-25 %, na invalidní důchod se zakládá nárok až při omezení nad 35 %. Navíc Vy popisujete pouze občasnou diplopii. Řešením Vaší situace je totiž zakrytí jednoho oka, a to Vás limituje jen ve velmi malém procentu profesí. Samozřejmě konečné slovo má revizní lékař, ale vzhledem k popsaným obtížím vidím šance na jeho získání jako zanedbatelné. Pokud nenajdete v okolí nikoho, kdo by mohl tento rozbor provést, tak se můžete objednat k nám. Naše optometristky řeší podobné obtíže denně.

Odstranění dalekozrakosti i šilhání najednou

Dotaz: Odstranění dalekozrakosti i šilhání najednou Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné odstranit šilhání i dioptrie najednou (2 operace v 1) Mám akomodativní šilhání. Šilhám jen bez brýli jinak jsou očí rovné. Mám dioptrie p:+5,75, l:+7,-1,150 již na jedné operaci jsem byla, ale nebyla úspěšná. Chtěla bych se zbavit šihání a dioptrií najednou a proto by mne zajimalo , zda je to vůbec možné nebo musí být nějaký časový rozestup mezi operacemi. A kolik by operace stála? předem děkuji za odpověď.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, jeden zákrok při kterém by se odstranila dioptrická vada i šilhání je sice technicky proveditelný, ale nedělá se to. Jako první se vždy odstraní dioptrická vada a čeká se na stabilizaci pozice očí. Pokud nejsou v brýlích prizmata, nejsou půlené a s brýlemi jsou oči rovné, tak je možné, že rovného postavení očí se docílí pouhým odstraněním dioptrické vady. Pozici očí po odstranění dioptrií je možné predikovat po vyzkoušení kontaktní čočky s dioptrickou hodnotou, jakou se plánuje odstranit. Kdyby se operovalo i případné šilhání hned, tak je vysoké riziko překorigování operace strabismu. Odstup se volí dle konkrétního nálezu...min. několik měsíců. Ve Vašem případě přichází do úvahy pravděpodobně jen implantace fakické nitrooční čočky pro dalekozrakost s astigmatismem, kde se cena pohybuje od 35.000,- za oko.

Spojivková cysta- operace ano x ne?

Dotaz: Spojivková cysta- operace ano x ne? Dobrý den, měla bych na Vás dotaz - nevím, zda je možné takto na dálku diagnostikovat a odpovědět. Již před několika měsíci se mi udělal jakoby malý puchýřek v oku, mírně se zvětšoval, po čase se opět zmenšil, teď mám dokonce pocit, že se posunul směrem k vnitřnímu koutku pravého oka. Lékař mi sdělil, že se jedná o cystu na spojivce, že mám přijít, jen pokud by se zvětšovala. Konzultovala jsem tento problém s lékařkou v Brně asi za půl roku a ta mě poslala na ambulantní zákrok do nemocnice. Přiznám se, že mám velkou obavu a nevím, zda mám tento zákrok podstoupit a nebo ještě vyčkat. Je mi 48let, s ničím se neléčím, alergie nemám. Děkuji moc za odpověď.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, pokud nemáte subjektivní potíže, cysta se nezvětšuje a nevadí v mrkání, tak není nezbytné zákrok podstupovat. Lze stav sledovat a případně zasáhnout kdykoli v budoucnu. Ovšem cysty větších rozměrů se doporučí odstranit hned, zákrok je pak bezpečnější a oko se lépe hojí.

Dioptrie po operaci šedého zákalu

Dotaz: Dioptrie po operaci šedého zákalu Dobrý den,jsem po operaci šedého zákalu levého oka.Na čtení vidím dobře,ale na dálku vidím nečistě.Při operaci mi v operovali čočku MODEL-SN60AT-22.5D.Žila jsem v naději,že se brýlí zbavím.Ošetřující lékařka mi doporučila brýle s dioptrií -1,0.Nevím jestli je jsou brýle na stálo,nebo se vše upraví. DĚKUJI


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, vzhledem k tomu, že máte implantovanou monofokální čočku, tedy čočku určenou pro ostré vidění pouze na jednu vzdálenost, tak na tu druhou vzdálenost jsou třeba brýle. Pokud jste více jak měsíc po operaci, tak je to setrvalý stav. Při operaci šedého zákalu je možné se zbavit brýlí na všechny vzdálenosti, a to implantací víceohniskových (multifokálních či trifokálních) čoček. Takové si ale pacienti hradí (v podstatě jako nadstandard) a nejsou vhodné pro každého. Na takové čočce je třeba se s operujícím pracovištěm domluvit. Až bude třeba podstoupit operaci pravého oka, tak se domluvte na ostré vidění do dálky. Tak bude při pohledu oběma očima zajištěna dostatečná zraková ostrost na dálku a do blízka bude přebírat levé oko.

Alergie nebo něco jiného?

Dotaz: Alergie nebo něco jiného? Dobrý den, poslední dobrou mě hrozně pálí a svědí oči, začalo to asi před 3 měsíci.. Pořád používám stejnou kosmetiku.. Zkoušela jsem i vynechat malování a to si myslím, že je dokonce i horší, než když jsem namalovaná. Pálení se projevuje kdekoliv, doma, venku i ve škole. Pak večer někdy zase mám pocit, že mi spadne do oka řasa, nebo že je mě jakoby škrábe, ale nic nejde vidět a pálí to a potom mi slzí i oči. Když si kápnu do očí kapky, tak to pálí ještě víc, že až musím zavřít oči. Přemýšlela jsem, jestli to není nějaká alergie, ale nikdy se u mě dříve neprojevovala, až asi od zimy kýchám každý den aspoň 5x denně a to i klidně 6x-7x za sebou a slzí mě oči.. Tak nevím, jak to mám brát, jestli to je nějaká alergie... Díky za každou odpověď a přeji pěkný den!


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, alergii nemusíte mít jen na kosmetiku, ale třeba na prací prostředek, složku parfému, srst zvířete atd. Nejvhodnější bude zkusit si vzít celkově nějaké antihistaminikum (zyrtec, zodac apd.) a zjistíte jestli se příznaky zmírní. Pokud ano, tak se jedná o alergii a byla by na místě návštěva alergologie. Do očí ještě můžete aplikovat volně prodejné preparáty...na alergii např. livostin nebo allergodil, a když nebudou mít antihistaminika pozitivní efekt, tak navštivte lékaře.

Výměna trifokální čočky

Dotaz: Výměna trifokální čočky Dobrý den Prosím o zodpovězení zda je možné již implantovanou oční čočku Trifokal znovu vyměnit, pokud by byla ona implantovaná vadná? Děkuji.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, ano, je to proveditelné. Ale kvalitní víceohniskové čočky prochází velmi důkladnou kontrolou a tak se toto nestává. 

Lasik a sklivcové zákalky

Dotaz: Lasik a sklivcové zákalky Vážený pane doktore, jak souvisí operace Lasik se vznikem sklivcových zákalů. Před operací jsem měla čisté vidění a po laserové operaci krátkozrakosti Lasikem mám před očima černé vláknité útvary, které se pohybují. Objevily se po vysazení očních kapek Tobradex (3 týdny užívání). Je možné že v důsledku operace tyto zákaly vznikly, nebo se jen zviditelnily a měla jsem je v oku i před operací? Moc ďekuji za odpoveď.


Odpověď MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D.:

Dobrý den, je vysoce nepravděpodobné, aby se sklivcové zákalky objevily jako důsledek aplikace Tobradexu nebo podstoupením laserové operace. Spíš se domnívám, že po zvýšení zrakové ostrosti a v důsledku zvýšené pozornosti, které jste očím v posledních měsících věnoval, jste si jich všiml a začal je více vnímat. I když byly v očích už dříve.

« 1 2 3 4 17 34 50 66 »